La Patata de Prades

La Patata de Prades

La Patata de Prades són aquelles patates cultivades sota les normes establertes per l’administració amb una Indicació Geogràficia Protegida des de 1992 i és considerada d’Indicació Geogràfica Protegida de la Unió Europea des de 2007,  en les prop de 130 hectàrees de conreu ubicades al municipi de Prades.

Correspon a la varietat Kennebec, la que millor s’adapta als terrenys muntanyosos. Les condicions d’altitud, edafològiques i climàtiques d’aquesta zona, juntament amb la tradició del conreu i l’experiència dels agricultors desde el segle XIX, fan que les Patates de Prades presenten unes característiques diferencials i de qualitat superior.

S’obtenen unes patates de pell fina, carn blanca, de textura consistent, gust dolç i persistent i lleugera olor de castanya. El calibre oscil.la de 40 a 80 mm. La patata de Prades es conrea durant el més de març i la collita es produeix a mitjans del mes de setembre, després que mori de manera natural la planta a principis del mes de setembre. El cicle de vida de la planta és més llarg de l’habitual en aquest producte i només permet una sola collita a l’any.

Es comercialitzen en bosses de paper transpirable de 2Kg sense cap tractement.

Són idelas fer-les al forn, fregides o cuites. Absorbeixen molt bé els sucs dels guisats, i també és ideal per fer una truita de patates, perquè no es desfà en fregir-la.

Podeu trobar receptes de cuina a la web de la Cooperativa de la Prades: http://www.cooperativaprades.cat/ fetes per restaurants de Prades.