Pollastre i capó del Prat, una raça “blava” amb IGP tradicional i mediterrània

Pollastre i capó del Prat, una raça “blava” amb IGP tradicional i mediterrània

Al delta del riu Llobregat hi ha existit des de temps pretèrits un tipus de gallina que a finals del segle XIX va ser seleccionada i millorada pels pagesos i primers avicultors catalans. Amb el pas dels anys, es van encarregar de fixar-hi les característiques que van donar lloc a la raça autòctona dels galls i gallines del Prat de Llobregat, coneguda com a raça catalana del Prat o, més popularment, Pota Blava. Una vegada fixats aquests trets distintius, Salvador Castelló, fundador de l’Escola d’Avicultura d’Arenys de Mar i punt de llança de l’avicultura moderna al nostre país, es va dedicar a localitzar-ne els millors exemplars per les cases de pagès del Prat de Llobregat. De fet, el Pota Blava és una de les úniques aus de corral que no ha patit encreuaments amb altres races híbrides, fet que l’ha fet especial i característica. En aquest sentit, Castelló va dedicar els seus esforços per divulgar-la fent-la visible en concursos i exposicions, com ara la de Barcelona de l’any 1899 i l’Exposició Universal de París del 1900.

Per distingir els pollastres i capons de la raça Prat només cal fixar-se en el seu color ros fosc sense arribar a ser rogenc, en les potes de color blau pissarra que és el que li atorga el nom de Pota Blava i en la seva cresta senzilla, dentada i d’un color vermell viu com el de la cara i les barbelleres. A més, la cua del gall té plomes abundants i cau cap enrere d’una manera molt elegant.

Els pollastres i capons del Prat estan alimentats amb un pinso que integra més d’un 65% de cereals en la seva composició. La duració mínima de la seva criança és de 90 dies pel que fa als pollastres i de 182 pel que fa als capons i té lloc en explotacions ubicades en els termes municipals de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló. De fet, la Generalitat de Catalunya va determinar l’any 1987 la regió productora per a Denominació de Qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pollastre i Capó de la Raça Prat.

La carn de la raça Pota Blava té una finor i una melositat característiques, moltes proteïnes i els greixos que conté no són excessius. El seu gust és persistent i recorda el dels fruits secs, així com el dels pollastres d’abans, per la seva cria natural, ja que viuen en galliners amb densitats inferiors als vuit animals per metre quadrat de superfície interior. En ser la zona del Prat de Llobregat productora també de carxofes –hortalissa predominant als camps del Parc Agrari del Baix Llobregat–, els restauradors de la zona n’acostumen a combinar els ingredients per crear receptes tan suculentes com el confit de Pota Blava amb carxofes i verdures de temporada; els rigattonis amb Pota Blava, escamarlans i carxofes; o l’arròs amb Pota Blava i verdures.

Foto: IGP Pollastre i capó del Prat