L’oli DOP Les Garrigues, personalitat, tradició i essència líquida d’un territori

L’oli DOP Les Garrigues, personalitat, tradició i essència líquida d’un territori

Els municipis de la comarca de les Garrigues, els del sud de les comarques del Segrià i també els de la part sud de l’Urgell formen part de la zona de producció de l’oli verge extra amb varietat arbequina que dona sentit a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues. Carregat de personalitat i de tradició, com els paisatges en els quals arrelen les oliveres, l’oli d’aquest territori presenta unes característiques organolèptiques d’alta qualitat que el fan ser molt apreciat en el mercat. No en va, els pagesos de les Garrigues  han fet de l’oli de l’oliva arbequina verge extra una forma de vida, d’entendre i d’estimar el paisatge que els el regala i que elaboren en les 22 cooperatives que formen part de la DOP.

Afruitat, d’oliva fresca, verda o madura, amb una lleugera fragància de poma; de color verd d’herba o de fulla d’olivera; amb connotacions que recorden diversos fruits –com ara el tomàquet i l’ametlla verda–, una mica picant però amb un toc dolç al final. Amb aquests trets definitoris, qui pot negar que l’oli de les Garrigues no té una identitat pròpia, singular, especial i que és un dels ingredients que pot decantar la balança a l’hora d’elaborar qualsevol plat a les cuines del nostre país?

El 2020, la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues celebrarà el seu 45è aniversari. Serà una celebració que servirà per commemorar la posada en marxa d’una necessitat, quan les cooperatives d’aquestes comarques tenien la inquietud de trobar la manera de donar a conèixer l’oli d’oliva de la zona, d’alta qualitat, i van preveure que calia que el consumidor pogués adquirir un producte amb un segell de qualitat i d’origen que diferenciés el producte, ja molt valorat aleshores en altres mercats, com era el cas de l’italià. Des de llavors, l’oli de la DOP Les Garrigues s’ha mantingut entre els millors olis d’oliva del món. De fet, la de les Garrigues va ser la primera Denominació d’Origen Protegida reconeguda a l’estat espanyol el 1975 i va ser certificada per la Unió Europea com a DOP el 1996. Tots uns avals que acrediten la qualitat de l’oli, de la seva tradició i del seu nivell per entrar a totes les cuines del món.

Foto: DOP Les Garrigues