“El segell Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues ha estat fonamental per a la millora constant de les nostres produccions”

“El segell Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues ha estat fonamental per a la millora constant de les nostres produccions”

Enric Dalmau, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues

-És impossible destriar el producte del seu paisatge, del tarannà de la gent i de la seva cultura. Quins trets específics conformen l’oli amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues?
Són olis afruitats d’oliva fresca, ja sigui verda o madura, amb aromes complementàries que recorden principalment l’ametlla verda, el tomàquet i la carxofa. La seva entrada en boca és dolça i manifesta la personalitat de l’amarg i del picant de forma equilibrada. Quan l’oliva és més verda, tots els atributs es manifesten de forma més intensa i les aromes verdes es fan més presents, essent un oli que fa les delícies dels amants de l’oli verd. L’oli que s’obté és verge i de qualitat extra. És el suc del fruit totalment natural i que s’envasa per al consumidor un cop ha superat tots els controls de qualitat, amb l’etiqueta de certificació de la garantia de l’origen i de la qualitat de la DOP Les Garrigues.

-Què té l’oli d’arbequina verge extra de les Garrigues que l’ha situat entre els millors del món?
Les seves característiques, que li venen donades per la varietat Arbequina, i el seu vincle amb el territori, el clima, la terra, juntament amb l’esforç i el saber fer de productors i elaboradors és la clau de la seva qualitat i del seu èxit.

-Com afecta la qualitat d’un oli a la cuina?
L’oli verge extra potencia el sabor dels aliments i els aporta personalitat. En fregir amb oli d’oliva verge extra en temperatura correcta, l’aliment afegeix poques calories ja que l’oli forma una capa externa protectora que el manté intacte i sense pèrdua del seu valor nutricional. Tanmateix, el resultat és força més desitjable i saborós, ja que realça el seu gust propi.

-Com ha sigut la campanya d’aquesta temporada?
Aquesta campanya ha sigut molt curta degut a una sequera perllongada però bona a nivell de qualitat.

-La DOP Les Garrigues va ser la primera reconeguda a l’estat espanyol el 1975. Què va comportar aquest reconeixement?
El va fer possible el fet de posar en valor l’oli d’aquesta zona i la seva qualitat, així com fer valer el propi territori i la feina i l’esforç de productors i cooperatives que van apostar per aquest distintiu de qualitat certificada. Va ser un impuls i una resposta a les inquietuds del territori i de la gent que hi va creure.

-Quin paper han jugat les cooperatives del territori per contribuir a l’alta qualitat d’aquest oli?
El paper de les cooperatives ha estat fonamental per l’esforç constant de millora de la qualitat, així com també en el tema cultural i amb l’aposta per la innovació tecnològica.

– I quin ha estat el paper de l’exportació?
Històricament, les exportacions de les Garrigues eren a Itàlia. El reconeixement de la DOP Les Garrigues ha servit d’impuls a l’hora d’exportar oli envasat, principalment en els últims anys, quan ha anat en augment la demanda d’oli certificat.

-Aquest 2020, celebrareu el 45è aniversari de la DOP. Quina valoració fa del camí recorregut fins ara?
Ha sigut molt important perquè el segell Denominació d’Origen Protegida ha estat fonamental per a la millora constant de les nostres produccions, tant a nivell de transformació com a nivell de qualitat organolèptica. La DOP ha posat en valor i ha donat reconeixement a l’oli i a la seva qualitat, així com també ha potenciat un compromís amb la conservació i millora sostenible del territori.

-A quins reptes s’enfronta a partir d’ara la DOP?
El repte més important és l’augment de la comercialització d’oli certificat, arribar a nous mercats que ens aportin el valor afegit necessari per la viabilitat de les nostres explotacions i de la DOP. Un altre repte és anar avançant pel camí de la sostenibilitat.

-Caldria fer alguna reivindicació des del sector de l’oliva per potenciar el consum d’olis amb DOP?
El que cal és fer arribar al consumidor una informació clara i precisa sobre les diferents categories d’oli existents al mercat perquè encara hi ha molt desconeixement al respecte. També cal fer arribar més encara la garantia d’origen i qualitat i els valors nutricionals i saludables de l’oli certificat amb Denominació d’Origen Protegida.