L’oli d’oliva, un gran aliat del sistema immunològic

L’oli d’oliva, un gran aliat del sistema immunològic

Aquests dies de confinament els hàbits alimentaris de molta gent han canviat. Sumats a la manca d’activitat física poden comportar problemes per a la salut a mig termini. En aquest context, la revista Olimerca es fa ressò de les declaracions José Juan Gaforio, catedràtic d’Immunologia de el Departament Ciències de la Salut de la Universitat de Jaén (UJA), qui reconeix que l’oli d’oliva verge és un perfecte aliat contra les infeccions bacterianes i víriques. “Una bona alimentació pot ajudar a millorar el sistema immunitari per poder defensar-se dels diferents virus i la dieta mediterrània és la gran aliada per disposar d’un metabolisme adequat per lluita contra infeccions en general”, recull el citat mitjà digital de les paraules de Gaforio.

Entre molts altres beneficis, l’oli d’oliva augmenta la quantitat de cèl·lules que participen en el procés defensiu del nostre cos i aporta una major resistència enfront els agents patògens externs. A més, ajuda a fer baixar el colesterol, a controlar la diabetis i a millorar la salut cardiovascular. Tampoc cal oblidar que és ric en vitamines A, D, E i K i que afavoreix l’absorció de minerals com el calci, el fòsfor, el magnesi i el ferro. També té beneficis en la digestió dels aliments, ja que facilita el trànsit intestinal alhora que evita l’acidesa gàstrica.

L’oli d’oliva restaura els nivells d’humitat del cos i té efectes positius sobre la pell en evitar-ne l’envelliment prematur, ja que preveu l’oxidació de les cèl·lules en convertir-se en un potent antiinflamatori. Però no només té avantatges per a la pell, també per  a la ment. Millora les funcions cognitives de grans i petits, combat el deteriorament mental i preveu malalties com ara l’Alzheimer.

Aquests dies, en la mesura del possible, la dieta mediterrània regada amb un bon raig d’oli d’oliva és el millor per mantenir-nos saludables. A més, cal recordar que és convenient seguir consumint productes frescos i no apostar exclusivament pels productes precuinats, elaborats i similars.