L’Avellana de Reus, un fruit saludable

L’Avellana de Reus, un fruit saludable

Aquesta setmana ha començat la collita de l’avellana a Catalunya. També la del Camp de Tarragona i el nord de les Terres de l’Ebre, que és una de les de més qualitat del nostre país. La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment conreades en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.

L’avellana i la Salut

L’avellana és un fruit sec de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals, ideal per consumir a qualsevol hora del dia, ja sigui crua o torrada. També és un ingredient perfecte per a ser utilitzat en la cuina, en diversitat de plats o per a l’elaboració de salses i postres. De fet, els estudis mèdics promoguts pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de Catalunya, pel Consell Comarcal del Baix Camp i per la Fundació Joan Abelló de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili han determinat que incloure petites quantitats d’avellana en l’alimentació diària redueix els índex de colesterol en la sang. Per tant, l’Avellana de Reus, com a complement de la dieta alimentària, és altament beneficiosa per la salut.

Enguany, menys collita

La collita d’avellana d’aquesta campanya es reduirà a la meitat a tot Catalunya respecte del volum d’una temporada mitjana, que oscil·la entre les 10.000 i les 11.000 tones. La raó són les fortes pluges a la primavera, sobretot el febrer i el març, que és quan pol·linitzen els fruits. A més, cal recordar que el sector encara patia els efectes de les ventades del 2018, que van fer perdre el 70% de la producció. Ara bé, encara que la collita d’enguany no sigui productiva, els pagesos esperen que els preus de l’avellana acompanyin per poder treure el màxim benefici possible. Turquia i Itàlia són els principals productors mundials d’avellanes i  tampoc estan tenint bones collites.