La Llonganissa de Vic, un embotit arrelat al territori

La Llonganissa de Vic, un embotit arrelat al territori

Si hem de triar un dels embotits més arrelats a Catalunya, segurament triarem la llonganissa de Vic. Avui dia és un dels signes d’identitat de la Plana de Vic, on compta amb una tradició venerable que es remunta, com a mínim al segle XV (les primeres referències escrites sobre aquesta menja daten de l’any 1456). És un aliment tan preuat que fins i tot es va presentar a l’Exposició Internacional de París del 1857.

La llonganissa de Vic disposa d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i, per això, tan sols es pot comercialitzar amb una etiqueta que ho acrediti. Una indicació específica que respon al clima particular de la Plana de Vic, envoltada de muntanyes, on hi abunden les boires i el fred, que influeixen al procés de maduració de la llonganissa i li donen un sabor exclusiu i peculiar.

La llonganissa s’elabora amb carns magres de porc seleccionades, sal i pebre negre, mesclades amb cansalada tallada a daus i macerades en fred durant uns dies. El color vermell intens i brillant al tall deixa perfectament visible els petits daus de greix i el pebre en gra que integren la tradicional composició d’aquest producte. Externament destaca la flora que durant el procés d’assecatge s’ha assentat en les tripes naturals que han servit per embotir les carns de porc seleccionades. Un cop la carn ha estat embotida, es posa a assecar durant un mínim de quaranta-cinc dies.

El mercat setmanal de Vic, un dels més populars de Catalunya, és un bon lloc per adquirir-la. Antigament aquest producte s’elaborava a les masies ubicades a la Plana de Vic com un mètode de conservació de les carns. Avui, per garantir que la Llonganissa de Vic compleix permanentment els alts nivells de composició i qualitat que es requereixen per a aquest producte, el Consell Regulador de la IGP Llonganissa de Vic va encomanar a una Entitat de Certificació independent i de reconegut prestigi la verificació dels processos que segueixen les empreses, així com l’anàlisi de les llonganisses que comercialitzen. D’aquesta manera ens assegurem que es respecta la normativa de qualitat europea.