El 10 % dels productes de proximitat que ven Caprabo són DOP-IGP

El 10 % dels productes de proximitat que ven Caprabo són DOP-IGP

El 10 % dels productes de proximitat que ven Caprabo als seus supermercats compta amb el segell europeu de qualitat DOP-IGP. El president de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat, i el responsable de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero, han renovat l’acord de col·laboració que mantenen des de 2015 per fomentar el coneixement i consum dels productes DOP-IGP. Catalunya compta amb 12 DOP i 10 IGP, sent la comunitat autònoma, després d’Andalusia (33), amb major quantitat de DOP-IGP.

Els segells Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) tenen entre els seus productes arrossos, llegums, fruita seca, fruita, lactis, olis d’oliva verge extra, carn, vegetals, pa i torró. Els productes d’una DOP es caracteritzen perquè les seves qualitats estan directament relacionades amb l’espai geogràfic al qual es produeixen, tant pels seus factors naturals com humans. Això implica que la seva producció, transformació i elaboració es realitzen sempre a aquesta zona geogràfica delimitada de la qual prenen el nom.

Els productes pertanyents a una IGP posseeixen unes certes qualitats que poden atribuir-se a un origen geogràfic i la seva producció, transformació o elaboració es realitza a la zona geogràfica delimitada de la qual obtenen el seu nom. Tots dos segells van acompanyats d’un nom geogràfic segons la procedència del producte agrícola o alimentari, ja que a més existeix un vincle entre les característiques del producte i l’espai geogràfic de la zona. Els productes certificats amb la DOP, la seva producció, transformació i elaboració es realitza a la mateixa zona geogràfica, en un producte amb IGP no és obligatori que totes les fases es realitzin a la mateixa zona.

El president de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat, reconeix que “és molt important que hi hagi presència dels nostres productes a espais com Caprabo. És un aparador perfecte perquè el consumidor final tingui l’opció d’incloure a la seva cistella diària productes amb una qualitat extraordinària. Amb Caprabo, acostem els nostres productes a tots aquests clients”.

El responsable de Proximitat en Caprabo, Fernando Tercero, explica que “els productes de proximitat amb segell de qualitat DOP-IGP suposen el 10 % de tots els productes de proximitat que es venen als nostres supermercats. És una presència rellevant que, des del nostre punt de vista, mostra la bona acceptació que tenen aquest tipus de productes de qualitat entre els nostres clients. El major pes a les nostres botigues, l’aporten els olis d’oliva verge extra, mantegues, fruita seca, a més de pera, poma i cítrics amb segell de qualitat”.

Federació Catalana DOP-IGP // És una entitat sense ànim de lucre, que agrupa la majoria dels Consells Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Això representa més de 154 empreses, principalment cooperatives, que donen ocupació prop de 4.000 persones i que, a partir del treball del dia a dia de 20.000 professionals del sector que elaboren productes de proximitat, han obtingut la màxima certificació de qualitat que concedeix la Comunitat Europea a un aliment. Les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) inclouen la DOP Les Garrigues, la DOP Siurana, DOP Oli de L’Empordà, la DOP Oli de Terra Alta, la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, la DOP Avellana de Reus, la DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la DOP Mongeta del Ganxet, la DOP Pera de Lleida la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya

Les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) inclouen la IGP Calçot de Valls, la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre, la IGP Gall del Penedès, la IGP Poma de Girona, la IGP Pa de Pagès Català, la IGP Patates de Prades, la IGP Pollastre i Capó del Prat, la IGP Llonganissa de Vic, la IGP Vedella dels Pirineus Catalans i la IGP Torró d’Agramunt.

Caprabo, Programa de Proximitat per Comarques // Caprabo és el supermercat amb major compromís amb la producció de proximitat. Compta amb un Programa de Proximitat per Comarques a través del qual ha donat entrada a més de 300 petits productors i cooperatives agràries i a més de 2.800 dels seus productes a les botigues. La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, d’acord amb la riquesa de la seva producció agroalimentària. El Programa inclou diverses iniciatives de suport a la producció de proximitat, entre les quals destaquen les accions promocionals als supermercats, dues campanyes anuals per al foment del consum de productes de proximitat, la comunicació de les iniciatives vinculades a proximitat als més d’un milió de clients amb targeta, les Fires Caprabo de Productes de Proximitat a les comarques catalanes i l’organització de jornades gastronòmiques amb productes de proximitat de temporada, entre les més destacades. El Programa compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Federació Catalana de DOP-IGP i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Caprabo, companyia de supermercats de referència, va néixer a la ciutat de Barcelona l’any 1959. Té una xarxa d’uns 300 supermercats a les quatre províncies de Catalunya i a la companyia treballen més de 6.000 persones. Caprabo aposta per la diferenciació a través de la salut, la producció agroalimentària de proximitat, els productes frescos, l’estalvi, la personalització de l’oferta, la varietat, la qualitat i la innovació. Cada dia, més de 150.000 persones compren als supermercats Caprabo i un milió de clients disposen de la targeta de fidelització. Caprabo és pionera en la venda d’alimentació per Internet a través de Capraboacasa.