Tret de sortida de la campanya de sega de l’arròs al Delta

Tret de sortida de la campanya de sega de l’arròs al Delta

Les m“àquines segadores han començat a ocupar els camps del Delta de l’Ebre. Aquesta prunera quinzena de desembre ja començat la campanya de la sega de l’arròs, que s’allargarà fins a meitat octubre. Segons les previsions, es produiran unes 130.000 tones d’arròs, la mitjana habitual, però s’està collint encara sense un preu de referència marcat. Se sol pagar a 290-300 euros la tona i els pagesos alerten que fa vint anys que aquest preu no es mou mentre que els costos de producció s’han disparat. Altres zones productores de l’Estat produiran menys i els arrossaires deltaics confien que els afavoreixi. La qualitat de l’arròs serà molt bona. El sector de l’arròs comença la sega amb la voluntat de recuperar la normalitat, després d’una campanya, l’any passat, que va començar tard i amb menys producció a causa del Gloria, les pluges i la covid-19. 

Malgrat que es preveu assolir la mitjana habitual de producció, en el cas concret de la varietat bomba es preveuen pèrdues d’entre el 10% al 20% per la pyriculària. És la varietat més dèbil davant d’aquest fong i la seva producció “es fa difícil” si no es troben solucions, solucions que passen per llavors de la varietat més resistent o nous productes fungicides. De fet, les limitacions de l’ús de fitosanitaris venen de la Unió Europa i cada cop són més restrictives.

El sector agrícola del Delta també reclama solucions contra la regressió i la subsidència de la plana deltaica, on tenen els cultius, i lamenten que a les portes d’un nou hivern encara no hi hagi solucions ni inversió per al problema que ha evidenciat els temporals Gloria i Filomena.