Els aliments catalans amb DOP IGP a la V Fira de Productes de Proximitat de Barcelona

Els aliments catalans amb DOP IGP a la V Fira de Productes de Proximitat de Barcelona

Aquest divendres 13 de maig, de 9.30 h a 14.30 h, els productes catalans amb segell de qualitat DOP (Denominació d’Origen Protegida) i IGP (Identificació Geogràfica Protegida) participaran a la Fira de Productes de Proximitat que promou la cadena se supermercats Caprabo a L’illa Diagonal de Barcelona. La companyia reprèn així el seu Programa de Fires de Productes de Proximitat després de dos anys de pandèmia. Ho fa amb el calendari més ambiciós que inclourà fins a onze convocatòries a tot el territori català.

L’objectiu d’aquestes fires és posar en valor els productes de proximitat de les comarques catalanes, fomentar el seu coneixement i consum, a més de donar suport a la producció agroalimentària de proximitat. Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Edorta Juaristi, director general de Caprabo s’encarregaran d’inaugurar el certamen. També hi assitiran Xavier Pié, vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC); Sònia Pina, directora de la Federació Catalana DOP-IGP, i Fernando Tercero, el responsable de Proximitat de Caprabo.

Un contacte directe amb el productor // Les fires són fruit del treball directe que Caparbo manté amb cada proveïdor, per conèixer la zona de producció i les singularitats de cada empresa agroalimentparia. Així es poden optumitzar les possibilitats de comercialització dels productes catalans al supermercat. Es tracta d’un compromís radical, sostenible i sòlid amb el treball dels petits productors agroalimentaris. El Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo compta amb el suport de la Federació Catalana de Cooperatives Agràries (FCAC), la Federació Catalana de DOP i IGP i el Departament d´Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

37 convocatòries, més de 50.000 visitants

Des que es va iniciar la iniciativa, l’any 2014 a Igualada, a la comarca de l’Anoia, Caprabo ha organitzat un total de 37 convocatòries. En el seu conjunt, s’han exposat més de 2.800 productes a les fires, de gairebé mig centenar de productors. Més de 50.000 persones han passat per aquestes convocatòries celebrades a 30 comarques catalanes.

El programa Fires Caprabo de Productes de Proximitat és una iniciativa estratègica que s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de la companyia, i que té com a objectiu posar en valor els productes de proximitat de les comarques catalanes, fomentar el seu coneixement i consum i donar suport a la producció agroalimentària de proximitat.

Caprabo, Programa de Proximitat per Comarques

Caprabo és el supermercat amb més compromís amb la producció de proximitat. Compta amb un Programa específic a través del qual ha donat entrada a les seves botigues a uns 300 petits productors i cooperatives agràries i a més de 2.800 dels seus productes. El Programa compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Federació Catalana de DOP-IGP i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, d’acord amb la riquesa de la seva producció agroalimentària. El Programa inclou diverses iniciatives de suport a la producció de proximitat, entre les quals destaquen les accions promocionals als supermercats, dues campanyes anuals per al foment del consum de productes de proximitat, la comunicació de les iniciatives vinculades a proximitat als seus més d’un milió de clients amb targeta, les Fires Caprabo de Productes de Proximitat a les comarques catalanes i l’organització de jornades gastronòmiques amb productes de proximitat de temporada,  entre les més destacades. 

Primer supermercat amb el segell oficial “Venda de Proximitat” Caprabo va ser el primer supermercat a incloure el segell oficial “Venda de Proximitat” per a aquells productes de procedència directa del camp. El segell identifica davant el consumidor els productes agroalimentaris de Catalunya que per la seva proximitat redueixen al mínim el procés d’intermediació, una cosa que redunda en el cost i benefici de productor i consumidor, afavoreix la viabilitat de les explotacions i contribueix a millorar l’economia local. Indica frescor, qualitat, mínima petjada ecològica.

Caprabo, DOP de Catalunya

 Caprabo compta amb els 11 productes catalans amb segell oficial europeu de Denominació d’origen:  la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, la DOP Avellana de Reus, la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la DOP Mongeta del Ganxet, la DOP Pera de Lleida,  i les 5 DOP d’oli: la DOP Les Garrigues, DOP Siurana, DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, DOP Oli de la Terra Alta y DOP Oli de l’Empordà.