Finalitza el Programa europeu POCTEFA TRANSGROWTH, amb noves oportunitats per al sector català de l’oli d’oliva

Finalitza el Programa europeu POCTEFA TRANSGROWTH, amb noves oportunitats per al sector català de l’oli d’oliva

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, han fet balanç del Programa Interreg POCTEFA TRANSGROWTH de Suport a produccions agroalimentàries de qualitat, que finalitza el proper 31 de maig.

El Departament d’Acció Climàtica lidera aquest projecte europeu, que compta també com a socis amb la participació de la Cambra d’Agricultura dels Pirineus Orientals (França), i del Departament de Desenvolupament Rural, Medi Ambient i Administració Local de Navarra. El pressupost total, cofinançat al 65% per la Unió Europea, s’eleva a 646.168 euros, a repartir entre els socis.

Val a dir que l’objectiu del projecte a Catalunya ha estat fomentar l’aparició i consolidació de noves iniciatives empresarials, i millorar la qualitat dels productes del sector de l’oli d’oliva.

Així, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha posat en valor el sector català de l’olivera i l’oli d’oliva com a “estratègic, de país, de qualitat i proximitat”, i ha refermat l’aposta del Departament per seguir treballant i impulsant, a tots nivells, també en comercialització, innovació, i internacionalització projectes com aquest programa europeu POCTEFA TRANSGROWTH, que hem liderat, i altres, projectes i iniciatives de suport”.

Per la seva banda, Joan Gòdia, que ha exposat totes les accions desenvolupades en el marc d’aquest programa europeu, ha subratllat les oportunitats que s’han obert per a impulsar i incentivar noves iniciatives diversificadores del mercat d’aquest producte en àmbits com la cosmètica, la farmàcia, i l’oleoturisme, entre altres. Alhora Gòdia ha fet una crida a incrementar el consum de l’oli d’oliva verge extra català, recordant tots els beneficis d’aquest producte, del qual Catalunya compta amb més de 80 varietats i 5 Denominacions d’Origen Protegides.

Projecte europeu Interreg POCTEFA TRANSGROWTH Suport a produccions agroalimentàries de qualitat

Des de l’1 de novembre de 2019 i fins el 31 de maig de 2022, el Departament ha participat com a cap de fila en aquest projecte europeu transfronterer, que en cada territori participat ha permès potenciar la competitivitat de les pimes agroalimentàries d’un sector concret, a Catalunya el de l’oli d’oliva, als Pirineus Orientals el de l’albercoc, la patata i la carxofa, i a Navarra la producció ecològica. El projecte comptava amb tres fases: anàlisi i intercanvi d’experiències i bones pràctiques, suport a noves iniciatives empresarials, i una sensibilització i promoció i difusió.

Entre les actuacions desenvolupades pel Departament en la fase d’anàlisi i intercanvi d’experiències i bones pràctiques, destaca l’encàrrec a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de l’Estudi d’identificació d’iniciatives exitoses de comercialització d’olis d’oliva i els seus derivats, àmpliament difós, font d’inspiració per a noves iniciatives empresarials al territori, i que es pot trobar al  web del projecte. Aquest estudi es va presentar en una jornada on line, que també va donar a conèixer de primera mà iniciatives de la Toscana i Creta, presentades per productors d’allí.

En la fase de suport a noves iniciatives empresarials, es va oferir a les empreses del sector assessorament personalitzat d’una consultora especialitzada amb gestió empresarial, al qual es van presentar 39 iniciatives. En aquesta línia s’ha organitzat jornades formatives diverses, juntament amb l’IRTA s’ha realitzat en format presencial el Curs de formació bàsica sobre compostatge descentralitzat de sansa d’oliva, i una visita tècnica a l’illa de Creta amb entitats i associacions del sector i 27 productors i productores catalans per a visitar diferents empreses d’aquell territori grec.  

Finalment, en la fase de promoció i difusió del projecte, s’ha encarregat la creació d’una campanya de promoció de l’oli d’oliva català, amb l’elaboració d’un relat de l’oli que inclou la definició dels atributs de l’oli d’oliva verge extra català, així com peces per difondre’l en xarxes, imatges, cartells i vídeos.

Aquest projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.