La IGP Poma de Girona premiada per un sistema d’optimització del reg

La IGP Poma de Girona premiada per un sistema d’optimització del reg

Aquesta setmana, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona ha rebut el premi Catalunya Impacta pel treball amb els productors per optimitzar els recursos hídrics sense malmetre la collita. Promogut pel Cercle Tecnològic, aquest guardó reconeix les millors iniciatives de transformació econòmica i social a través de la tecnologia.

L’eina impulsada per la IGP Poma de Girona ha estat desenvolupada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració de les empreses de Poma de Girona, el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat i el PECT ‘Girona regió sensible a l’aigua’.

El sistema que té pernom Giroreg permet conèixer la humitat del sòl a través de 150 punts ubicats en les 1.800 hectàrees de producció de la Poma de Girona. Els resusltats es cereuen amb les dades de la previsió meteorològica i l’aplicatiu propasa en una interfície digital —mòbil i ordinador— la quantitat de reg més adequada.

La eina permet reduir fins a un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors per regar. Giroreg també ha donat com a resultat arbres més equilibrats i fruita de més qualitat. El president de la IGP Poma de Girona, Jaume Armengol, assenyala que el guardó representa “la feina ben feta, la innovació al territori i el compromís dels productors amb la terra i els consumidors. La tecnologia ens ajuda en molts aspectes, ens allibera de tasques pesades, ens permet ser més competitius i, en un futur, juntament amb la digitalització ha de possibilitar que siguem més sostenibles, fent un ús més racionals dels recursos”.

Armengol també ha destacat que “Poma de Girona ha estat sempre oberta a compartir amb altres institucions aquesta i altres experiències. Les 80 famílies que formem part de la IGP estem abordant un repte tecnològic, com és en aquest cas la gestió del reg, amb l’ajuda del nostre soci tecnològic, l’IRTA. Ens està anant bé i ens dona força per poder seguir encarant altres reptes”.