La DOP arròs del Delta de l’Ebre incorpora les varietats protegides jsendra, guara i olesa

La DOP arròs del Delta de l’Ebre incorpora les varietats protegides jsendra, guara i olesa

Arròs espigat DOP arròs Delta de l'Ebre

DOP arròs Delta de l'Ebre

El 15 de juliol va entrar en vigor la modificació del reglament de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre; ha estat un procés llarg iniciat al 2018 que finalment ha tingut els seus fruits.
 
Amb aquesta modificació les varietats protegides amb el segell de qualitat s’amplien amb la incorporació de tres de noves: jsendra, guarà i olesa;  aquestes varietats, juntament amb les ja protegides (bahia, tebre, fonsa, bomba montsianell i gleva) conformaran el perfil varietal i una millor adaptabilitat a la zona humida del Delta de l’Ebre. Les noves varietats incorporades, a l’igual que les protegides fins ara, pertanyen a la subespècie japonica i mantenen, un cop cuinades, les característiques de l’arròs emparat sota aquesta DOP.
 
La varietat jsendra és caracteritza per la seva adaptabilitat al medi, preparada per a determinades condicions climatològiques, sobretot la resistència al vent atesa l’alçada de la planta. És una de les varietats més tardanes a la sembra.
 
La varietat guara destaca també per la seva adaptabilitat al medi però, sobretot, per ser una de les que millor respon en sòls arenosos.
 
La varietat olesa és originària del Delta de l’Ebre, el gra en cru presenta unes característiques morfològiques sensiblement diferents a la resta atès que és un gra llarg; destaca, també, per ser una de les varietats de curt cicle agronòmic, convertint-la en una varietat de cultiu sostenible per un menor consum de recursos naturals i unes pràctiques agronòmiques respectuoses amb el medi ambient. 

El sector arrosser és altament sensible i conscient del gran valor ecològic del Delta de l’Ebre, on l’equilibri entre la riquesa natural i la importància socioeconòmica ha estat i és primordial. És remarcable com aquest cultiu iniciat a finals del XIX ha contribuït a la preservació de l’alt valor natural del Delta de l’Ebre. Per això, el sector continua treballant i estudiant per garantir un cultiu més sostenible que respecti la tipicitat de les varietats existents i puguin adaptar-se a les especials condicions del Delta de l’Ebre.
 
Aquestes varietats destaquen per ser mes resistents a malalties, en especial a la Pyricularia, a la salinitat del sòl i millor adaptades a sòls arenosos, en especial la guara; també per ser varietats millor preparades per les variacions produïdes pel canvi climàtic i totes elles mantenen la compatibilitat agronòmica i mediambiental amb de la zona natural emparada sota el Delta de l’Ebre.
 
Aquesta modificació del Reglament ha permès ampliar l’oferta de comercialització d’arrossos, amb el segell de qualitat DOP Arròs del Delta de l’Ebre que, a més de l’arròs blanc extra, incorpora l’arròs integral i l’arròs ecològic.