David Hernández, de la Fleca Montserrat Forners, Millor Pa de Pagès Català 2022,

David Hernández, de la Fleca Montserrat Forners, Millor Pa de Pagès Català 2022,

El jurat de la Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2022, presidit per l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, va proclamar David Hernández, de la fleca Montserrat Forners (Barcelona), guanyador del Concurs, en un acte celebrat al Teatre Municipal Cooperativa de la ciutat vallesana.

El Concurs Millor Pa de Pagès Català, convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, té com a objectiu donar a conèixer la professionalitat dels flequers i flequeres integrats a la IGP Pa de Pagès Català, l’únic pa que té a Catalunya el segell de màxima qualitat que reconeix la Unió Europea.

David Hernández, de la fleca Montserrat Forners i Antoni Figuera, president del Consell Regulador IGP Pa de Pagès Català

David Hernández, de 40 anys, està al capdavant de l’obrador de la fleca Montserrat Forners, fundada l’any el 1894, i situada al barri barceloní del Guinardó. Hernández ha estat també Millor Llonguet de Catalunya. 

Quan parlem de Montserrat Forners fem menció d’una fleca que actualment està dirigida per la quarta generació dels Casamitjana; en concret pel Marc Casamitjana. Marc, ajudat encara pel seu pare Francesc, és un altre exemple de les noves “fornades” flequeres. Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, va treballar durant més d’una dècada a diverses multinacionals, fins que va arribar el moment de pensar què fer amb l’empresa familiar, i en Marc va tenir clar que no volia ser la generació que tanqués el negoci. Així que va entrar de ple a l’empresa, a embrutir-se  en farina i a marcar-se l’objectiu de passar d’una fleca de barri a una petita empresa moderna, dinàmica i en creixement. David Hernández és un dels puntals d’aquesta “nova” Montserrat Forners. 

Montserrat Forners s’emporta un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa com a guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2022. A part de David Hernández, els altres finalistes van ser Mònica Gregori de L’Obrador dels 15 de Barcelona, Andreu Bertran del Forn Mistral de Barcelona, Joan Urrea del Forn Artesà l’Espurna de Berga i Francesc Massana del Forn Massana de Cornellà de Llobregat.

Aquesta Final, sense dubte, ha estat la més disputada fins ara per las experiència dels classificats. Andreu Bertran ha estat cinc vegades finalista i proclamat Millor Pa de Pagès Català 2019; Francesc Massana ha estat tres vegades finalista i Mònica Gregori i Joan Urrea, han estat també a dues finals. Només Hernández s’estrenava a una final del Concurs Millor Pa de Pagès Català. 

David Hernández, de la fleca Montserrat Forners i Xavier Garcés, alcalde de Barberà del Vallès

El jurat de la final estava format per Xavier Garcés, alcalde de Barberà del Vallès, que va exercir la presidència, per la restauradora Ada Parellada del Restaurant Semproniana, Pepi Expósito, secretaria de l’associació Som Comerç, Som Barberà; el guanyador de la final del Concurs de 2021, Andreu Galceran del Forn Cal Mosso de Vilassar de Dalt i el president del Consell Regulador, Antoni Figuera.

Com és reglamentari al Concurs, els jurats van valorar els pans finalistes a partir d’un tastet a cegues que inclou aspectes com el color, l’aroma, el sabor, la cocció, el pes i la conservació del pa durant 24 hores (ja que disposen per la seva valoració d’un pa elaborat el dia abans de la final i un altre del dia). El jurat valora de 0 a 10 punts cadascun d’aquets apartats. 

 Guanyador i membres del jurat

El Concurs Millor Pa de Pagès Català és un acte obert al públic, i mentre els jurats estan deliberant davant dels assistents es produeixen sorpreses. Enguany, el Mag Maximiliano va ser l’encarregat d’animar l’espera del resultat del Concurs. Entre les més de 350 persones assistents a l’acte, hi era el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia; el Gerent de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, Sergi Vilamala; diversos regidors dels ajuntaments de Barberà del Vallès, Barcelona, Berga i Cornellà de Llobregat; el president i la directora de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat i Sònia Pina, respectivament; el president de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol; el president del Gremi de Flequers de Barcelona, Jaume Bertran; el vicepresident del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Jordi Morera, i representants de la Cambra de Comerç de Barcelona i PIMEC Comerç del Vallès Occidental, entre d’altres.

Aquesta ha estat la vuitena final del Concurs Millor Pa de Pagès Català. Els anteriors guanyadors del Concurs han estat Ernest Righetti (Righetti Forners, Gavà), Sílvia Marqués (Pastisseria Marqués, Alfarràs), Xavier Pàmies (Forn Sistaré 1910, Reus), Miquel Guich (Forn del Passeig, Barcelona), Josep Miquel Canut (Forn Codina, Vilaller), Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona) i Andreu Galceran (Forn Cal Mosso, Vilassar de Dalt).

En acabar el Concurs, els assistents van traslladar-se al Pavelló Esportiu de Barberà del Vallès on van tenir l’oportunitat de fer un vol captiu amb el globus aerostàtic de la Federació Catalana DOP – IGP, que actualment sobrevola tot el territori promocionant els aliments amb aquests segells de qualitat