Els Premis DOP Avellana de Reus reconeixeran persones i empreses que treballen per donar a conèixer aquesta fruita seca

Els Premis DOP Avellana de Reus reconeixeran persones i empreses que treballen per donar a conèixer aquesta fruita seca

Dissabte 15 d’octubre, coincidint amb la celebració de la Festa de l’Avellana que organitza la DOP Avellana de Reus, es van lliurar els Premis DOP Avellana de Reus per premiar i distingir a les persones i empreses que contribueixen a la difusió i divulgació del sector de l’avellana en tots els seus àmbits. L’acte es va celebrar a les 18.00h a l’Estació Enològica de Reus i va estar conduït pel periodista Xavier Graset. L’acte va acabar amb una degustació de productes fets amb Avellana de Reus a càrrec dels amics de l’avellana i el càtering 3j, amb l’acompanyament musical d’Anna Amigó i Martí Hosta.  Els reconeixements es van entregar en cinc categories diferents:
El Premi de Comunicació el va rebre Josep Bages, periodista reusenc. En la seva època a la ràdio va especialitzar-se en el seguiment de la fruita seca, cobrint les manifestacions dels productors d’avellana a Brussel·les i Luxemburg. Des del 2007 treballa a la Cambra de Comerç de Reus on s’ha significat en els àmbits de promoció de l’avellana.
El Premi Científic va ser per a Mercè Rovira, Doctora en Biologia que treballa com a investigadora a l’IRTA del Centre Mas Bové. Especialitzada en la fruita seca (avellaner, noguer, ametller, pistatxer) i en la millora d’aquestes espècies. on participa, des de fa més de tres dècades, en diversos treballs sobre l’avellaner en l’àmbit estatal, europeu i internacional. 
En l’apartat de Gastronomia i Turisme es va reconéixer el Restaurant Museu del Vermut per una cuina mediterrània i d’autor on tenen molta rellevància els productes de proximitat. Ja fa anys que aposten pel territori i sobretot per les avellanes de Reus i l’Oli DOP Siurana, tot amb una bona continuïtat i regularitat. Ofereix tota mena de tapes i plats elaborats, a més de conserves premium per maridar amb una carta amb més de 100 vermuts diferents.
L’empresa Gelats i Torrons Xixona – Antonio Plá Ferrándiz va recollir el Premi a l’Empresa i Innovació per la creació de productes com l’orxata d’avellana, el gelat d’avellana del Baix Camp, les galetes sense gluten amb xocolata negra i avellana de Reus o els rocs de tres xocolates d’avellana. És una empresa familiar nascuda a Xixona i ubicada a Reus des del 1885.
Finalment, i a proposta de la Junta Rectora el Consell Regulador de la DOP Avellana de Reus, es ca concedir suna Menció Honorífica a Pere Guinovart, Coordinador territorial de la Unió de Pagesos al Camp de Tarragona des de l’any 2020. Ha estat vinculat al sector agrari, amb diverses responsabilitats sindicals al sector de la fruita seca. Ha estat president de la Junta del Consell Regulador de la DOP Avellana de Reus durant tres mandats.
La Festa de l’Avellana es va pensar com una activitat adreçada a tots els públics, posant èmfasi en el caire familiar, amb el repte d’esdevenir una trobada amena, divertida, pedagògica i fructífera en tots els sentits. Durant tot el mati i migdia del dia 15, sempre als Jardins de l’Estació Enològica de Reus, hi va haver tallers infantils relacionats amb l’avellana, tallers de cuina a càrrec del cuiner Sergi Margalef, un tast de Vermut de Reus i avellanes que aniran acompanyats d’una visita guiada a la Casa del Vermut i Vi o l’actuació de diversos elements de Bestiari tradicional relacionat amb l’avellana a més d’un tast de vins de la DO Catalunya i avellanes. A més, durant tot el dia hi va haver diverses instal·lades diverses parades de venda de productes fets amb Avellana DOP Reus. La Festa de l’Avellana té com a entitats col·laboradores a la Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona, Ajuntament de Reus, Reus Promoció, Ajuntament de La Selva del Camp, Ajuntament del Morell, Ajuntament de Riudoms, Cambra de Comerç de Reus i Eurecat.