Valls comença la temporada de calçotades amb l’arrencada simbòlica del primer calçot

Valls comença la temporada de calçotades amb l’arrencada simbòlica del primer calçot

L’arrencada simbòlica del primer calçot ha obert oficialment la temporada de calçotades de Valls. Gessamí Caramés, pastissera, barista, escriptora i presentadora del programa Cuines de TV3, ha sigut presentada com a nova ‘Amiga de l’Autèntica Calçotada’. Per això ha estat l’encarregada d’arrencar el primer calçot en un dels camps dels agricultors de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, entitat que vetlla per la qualitat d’aquest típic i singular producte vallenc.

Caramés, nascuda a l’Ametlla de Mar el 1992, és graduada en Comunicació Audiovisual per la URV i ha desenvolupat la seva carrera en el món de l’hoteleria i restauració, especialitzant-se en l’elaboració d’originals begudes amb cafè i postres. El 2017 es va incorporar com a copresentadora del programa Cuines de TV3 on s’ha fet popular pels seus postres.

Enguany, l’arrencada del primer calçot de la temporada no ha anat de la mà Jornada Gastronòmica del Calçot que se celebrava a Valls al novembre. Per a la nova temporada, l’organització de la Jornada ha decidit traslladar-la al dissabte 28 de gener, sumant així l’activitat a un cap de setmana gastronòmic intens al voltant del calçot com és el Mercat de la Calçotada i en especial la Gran Festa de la Calçotada.

De cara aquesta temporada, l’objectiu marcat pels productors és arribar als vint milions de calçots, una xifra que en cas d’assolir-la, seria de rècord. Per aconseguir-ho, s’ha conreat pràcticament tot el terreny certificat per la IGP i s’han fet aportacions addicionals d’aigua per fer front a la sequera dels últims mesos. Per la seva banda, els restauradors es mostren optimistes i calculen que podran facturar un 80% més que durant la pandèmia

Com a novetat, la Cambra de Comerç de Valls distingirà amb certificacions de qualitat aquells restaurants de la comarca que ofereixin calçotades amb cebes de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls cuites amb flama de redoltes o de sarments, així com salsa elaborada amb ingredients tradicionals. Es calcula que aquesta temporada es podrien atorgar entre unes 25 i 30 distincions, que s’aniran ampliant els pròxims anys. Segons el president de l’organisme, Josep Maria Rovira, la iniciativa servirà per seguir incrementant el nivell de qualitat de les calçotades.