La DOP Terra Alta torna a apostar per GastroPirineus

La DOP Terra Alta torna a apostar per GastroPirineus

Avui i demà, més d’una vintena de professionals de la cuina passaran per aquest certamen, entre ells els xefs Oriol Rovira, Sergi de Meià, Ada Parellada, Martin Comamala o Jean Louis Neichel

La 8a edició de les jornades de gastronomia i cuina dels Pirineus se celebra avui i demà a l’Hotel Port Ainé 2000 (Pallars) 

Un any més, l’oli amb DOP Terra Alta és un dels ingredients protagonistes de GastroPirineus, les Jornades Professionals de Gastronomia i de la Cuina dels Pirineus. Després de les darreres edicions de les Jornades Gastronòmiques de GastroEbre (Terres de l’Ebre) i GastroMar L’Ampolla, avui i demà la DOP Oli Terra Alta es promociona a GastroPirineus des de Port Ainé (Pallars).

En la seva 8a edició, que se celebra a l’hotel Port Ainé 2000, més d’una vintena de professionals reivindicaran la cuina i la gastronomia del territori. I ho faran, com ja és habitual, amb sessions de cuina en directe i maridatges de vins i de productes del Pirineu i d’altres indrets de la geografia catalana. I és què, aquest esdeveniment, de caràcter anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir a productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i, per descomptat, xefs d’arreu dels Pirineus catalans i andorrans, i de la resta de Catalunya, que representen l’amor i estima pel producte, la cuina i el territori. 


Oriol Rovira, Sergi de Meià, Ada Parellada i molts més // 
Enguany pujaran a l’escenari del GastroPirineus, entre d’altres, xefs de la talla d’Oriol Rovira (Els Casals*, Sagàs), que oferirà una sessió sobre la Cuina del terrer amb producte propi i de temporada; Sergi de Meià, que cuinarà amb producte ecològic i de Km0 en una sessió patrocinada per la DOP Terra Alta; Ada Parellada (Semproniana, Barcelona), que presentarà La cuina de Les Sopes i del Semproniana; o Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà), amb la sessió titulada Cuina propera, salvatge i simple

Organitzades per GastroEvents, les jornades compten també amb altres figures destacades del panorama gastronòmic i culinari del país, com ara Jean Louis Neichel, que presentarà una sessió sobre cuina alsaciana centrada en el seu mític plat: la xucrut. 

I, com no podia ser menys, els cuiners del Pallars seran grans protagonistes de GastroPirineus 2023. Així, es podrà veure un showcooking de producte de proximitat, patrocinat pel col·lectiu ÀPAT-Pallars Jussà, i protagonitzat per Josep Palau (Casa Masover, Buira) i Llorenç Aguilar (Cafè d’Espanya, Tremp), maridat amb vins de la zona; o una sessió de Tapes amb filosofia Slow Food, patrocinada pel Col·lectiu Xicoia del Pallars Sobirà, amb Aleix Aytés i Marta Casals del Cafè Pessets (Sort). 

Altres cuiners i ingredients  // També es podrà gaudir de la cuina en directe d’altres professionals del territori, xefs d’arreu del Pirineu, des de la Val d’Aran fins al mateix Ripollès, a més d’Andorra la Vella i els Pirineus Orientals, i d’altres cuiners i cuineres d’arreu de Catalunya. Així, hi cuinaran Mariano Golzalvo del restaurant Lo Paller del Coc (Surp); Clàudia Gozzi d’El Raier (La Poble de Segur); Josep Margalef del Molí dels avis (L’Ametlla de Mar); Marcos Pedarròs i Nuria García d’Er Occitan (Bossòst); Christian Sansa i Marcos Montagut del restaurant Kanvium (Andorra la Vella); Carles Flinch, de Can Manel (Andorra la Vella); Sergi Vallès, xef corporatiu d’Hotansa (Andorra la Vella); i el pastisser José Manuel da Silva, de la pastisseria El Tortell (Andorra la Vella). 

Enguany, a més, GastroPirineus acull el tret de sortida de la campanya Turisme Regeneratiu i Enoturisme, impulsada per l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Una sessió presentada per Damià Serrano, director de Marketing d’Experiències i Recerca de l’ACT, precedida d’una sessió de la xef Mireia Font (Casa Leonardo), i la sommelier Núria Bigorra (Celler Terrer del Pallars). Les jornades compten amb “ingredients convidats”, que fan possible les sessions de cuina, en forma de patrocini i d’espònsors. Així, per exemple, els xefs poden cuinar amb l’oli de la DOP Terra Alta.

Imatge de recurs de l’edició 2022

Novament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), principal patrocinador de GastroPirineus, fa possible que l’esdeveniment se celebri en un dels indrets més macos del Pirineu, com és l’estació d’esquí de Port Ainé. Un certamen que se celebra amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

Vuit anys mantenint viva la cuina dels Pirineus // GastroPirineus va néixer el 2016 de la mà de GastroEvents, amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar amb valor la cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per a posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic que aporta identitat al territori. Des del seu inici es va plantejar com una trobada professional itinerant, per la qual cosa, any rere any recorre les diverses comarques dels Pirineus apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat.

La primera edició es va estrenar el 2016 a la Seu d’Urgell. L’any següent es va traslladar a Alp i a Puigcerdà. Berga va ser la seu de la tercera edició, i va arribar a la Vall de Núria per celebrar la quarta edició. Els anys 2020 i 2021, tot i celebrar-se sense públic, les jornades es van retransmetre en directe des de Puigcerdà. El passat 2022 es va tornar a la presencialitat a la Vall de Núria. Totes les sessions es poden veure des de qualsevol lloc del món en directe, via streaming, pel canal de Youtube Gastroevents. Així mateix, també es poden seguir i interactuar per les xarxes socials (@gastroevents, #gastropirineus).