La DOP Avellana de Reus celebra la Festa de l’Avellana amb èxit de participació i l’entrega de la segona edició dels premis

La DOP Avellana de Reus celebra la Festa de l’Avellana amb èxit de participació i l’entrega de la segona edició dels premis

El dissabte 21 d’octubre, al jardí de l’Estació Enològica de Reus va tenir lloc la Festa de l’Avellana, organitzada per la DOP Avellana de Reus, que va cloure amb èxit de participació de públic i amb el lliurament dels Premis DOP Avellana de Reus. L’esdeveniment, que enguany celebra la seva segona edició, té com a objectiu reivindicar la importància del cultiu d’aquesta fruita seca i de la pagesia al nostre territori.

Des de tallers infantils fins a tast de vermut i avellanes, passant per showcookings, la fira de productes elaborats amb avellana i actuacions musicals i vinculades al bestiari tradicional, durant tot el dia van haver-hi activitats adreçades a públics ben diversos. Entre aquests destaca el lliurament dels Premis DOP Avellana de Reus que es concedeixen en les categories de Comunicació, Empresa i Innovació, Científic, Turisme i Gastronomia per reconèixer a persones i empreses que contribueixen a la difusió i divulgació del sector de l’avellana en tots els seus àmbits i apropen aquest producte a la ciutadania.

Enguany, durant la segona edició d’aquests premis, es va premiar la professora i escriptora Fina Anglès, en la categoria de Turisme i Gastronomia; el Forn Sistaré, com a Empresa i Innovació; Joan Gamundi, perit agrari i especialista en el cultiu de l’avellaner, en la categoria d’àmbit Científic, i la cuinera i escriptora reusenca Mariona Quadrada, en la de Comunicació. També es va lliurar una Menció Honorifica al grup de rock català Els Pets per la seva cançó “Menja avellanes”, publicada l’any 1992.

El periodista Xavier Graset va ser el conductor de l’acte, durant el qual el Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, entre altres representants institucionals, van entregar els guardons als premiats.

Ester Gomis, presidenta de la DOP Avellana de Reus, durant la seva intervenció va destacar la pèrdua d’hectàrees d’avellaners que la sequera ha causat enguany i que es tardarà fins a set anys en recuperar i va demanar “responsabilitat en la gestió de l’aigua i el reciclatge de l’aigua del Camp de Tarragona per poder salvar el sector”. Gomis va insistir amb que “la base de l’agricultura i la pagesia el conformen la terra, el fem, l’aigua i el preu. El preu ja és una problema des de fa temps, si ara falla l’aigua, estem posant en perill a tot el sector i tothom qui depèn de la seva producció”.