Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP celebren la I Jornada Gastronòmica del torró i les clementines amb segell de qualitat

Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP celebren la I Jornada Gastronòmica del torró i les clementines amb segell de qualitat

Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP han celebrat avui la I Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat del Torró d’Agramunt i les Clementines de les Terres de l’Ebre, ambdós productes de proximitat amb segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

La iniciativa, que ha tingut lloc a l’espai Xef Caprabo del supermercat de la companyia a l’Illa Diagonal, a Barcelona, ha comptat amb el xef Sergi Aritzeta, del Restaurant El Truc d’Agramunt (Lleida). Aritzeta ha preparat un menú complet amb receptes elaborades amb torró i clementines.

La jornada ha comptat amb l’assistència del president de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat; la directora de la Federació Catalana DOP-IGP, Sònia Pina; el president de la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre, Federico Tarazona; la representant de la IGP Torró d’Agramunt, Zoe Valero i el responsable de Producció de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero.

El President de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat, ha remarcat “el valor de l’aposta de Caprabo per acostar als consumidors els aliments amb DOP i IGP”, així com “la necessitat de donar a conèixer aquest productes a través d’accions que posin en valor la riquesa gastronòmica del territori i, especialment, la qualitat, tradició i excel·lència que defineix les DOP i IGP catalanes. Es tracta d’aliments amb uns distintius de qualitat atorgats per la Unió Europea que garanteixen el compliment d’uns estrictes estàndards de producció i elaboració”.

Per la seva banda, el Responsable de Producció de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero ha destacat que “les Jornades Caprabo de Productes de Proximitat ens permeten apropar el treball dels petits productors i cooperatives agràries als consumidors a través de la cuina. La idea de preparar un menú complet amb aquests productes persegueix mostrar la versatilitat que tenen”. I afegeix que “treballem, de la mà de la Federació, per fomentar un consum i un coneixement més ampli del producte amb segell de qualitat”.

Proximitat, de qualitat i de temporada

La jornada, que s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada, ha comptat amb un menú de dolços i salats, en què el xef Sergi Aritzeta ha combinat el Torró d’Agramunt i les Clementines de les Terres de l’Ebre amb segell IGP.

Aritzeta, qui participa per segona vegada en les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat de Caprabo, s’ha format en diferents cuines, dues d’elles amb Estrella Michelin i compta amb diversos reconeixements, com el premi al millor treball de cuina en la 29a edició del concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí de la Federació d’Hostaleria de Lleida (2018).

SHOWCOOKING TORRÓ I CLEMENTINES AMB SEGELL IGP:

Ànec marinat amb Clementina de les Terres de l’Ebre, miso, Torró d’Agramunt i bunyol de rostit

Núvol d’oliva negra i Torró d’Agramunt

Sorbet de Clementina de les Terres de l’Ebre, sèsam negre i Torró d’Agramunt maridat amb kombutxa de Clementina de les Terres de l’Ebre

Ferma aposta per la gastronomia de proximitat

Caprabo va posar en marxa les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat l’any 2015, en el marc del Programa de Proximitat per Comarques. Des d’aleshores, ha celebrat fins a 22 edicions, totes elles dedicades a productes de proximitat de temporada. A través d’un enfocament gastronòmic, que uneix el producte i la cuina per destacar la qualitat de cada aliment, Caprabo ha posat en valor productes com la carxofa de Sant Boi, o l’arròs del Delta de l’Ebre, de mà de destacats xefs com Fran López, amb doble estrella Michelin o Harry Wieding, amb dos sols de la Guia Repsol.

Sobre el Torró i les Clementines IGP

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és un segell de reconeixement de qualitat diferenciada, atorgat per la Unió Europea a productes que, a més de tenir unes característiques pròpies i diferencials, segueixen un procés de producció tradicional particular. Catalunya compta amb 10 aliments amb segell IGP, entre els quals hi ha el Torró d’Agramunt i les Clementines de les Terres de l’Ebre.

La IGP Torró d’Agramunt comprèn el terme municipal d’Agramunt, de la comarca de l’Urgell, a Lleida. El torró s’elabora a base d’una acurada barreja d’avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d’ou, i es presenta en tauletes rodones o rectangulars de diverses mides i pesos. Tot això li dona a la massa un lleuger color marró daurat fràgil i cruixent. El percentatge mínim d’ametlla o avellana és del 46 % al 60 %, segons el torró sigui de categoria extra o suprema.

La IGP Clementines de les Terres de l’Ebre és un símbol de qualitat i confiança per al consumidor, que té la finalitat de protegir i promocionar un producte que aplega unes característiques diferencials: un període de maduresa del fruit molt prolongat en el temps, gran qualitat gustativa i un color extern taronja molt accentuat i intens. Les Clementines IGP pertanyen a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. Podem observar com les seves condicions climàtiques i de la terra influeixen en l’extraordinària qualitat dels productes, ja que són més sucoses i dolces de l’habitual.